Biroul de Turism pentru Tineret, societate cu un patrimoniu imobiliar estimat la 200 de milioane de lei și la care statul este majoritar, va fi preluat de Ministerul Tineretului și Sportului, condus de Nicolae Bănicioiu. Transferul BTT de la AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) la ministerul lui Bănicioiu a fost aprobat miercuri prin Hotărâre de Guvern cu argumentul unei „gestionări mai eficiente a activității, prin integrarea acesteia în programele ministerului și reevaluarea modurilor de exploatare a patrimoniului imobiliar”.
Decizia a fost justificată de Guvern cu rezultatele controalelor din ultimii trei ani pe masă. Acestea au arătat, susține Executivul, „grave deficiențe în ceea ce privește punerea în valoare a patrimoniului imobiliar al societății, ca urmare a contractelor încheiate”. Mai exact, „beneficiile de natură economică obținute de societate sunt minore, în raport cu valoarea activelor societății aflate în regim de exploatare comerciala de către terți”, se arată în nota explicativă a actului normativ.
Guvernul reclamă că BTT a încheiat contracte dezavantajoase pentru perioade ce depășesc 10-15 ani, a acumulat datorii și a ratat astfel obiectivul de pprivatizare.
BTT are 12 filiale în țară (Bacău, Botoșani, Brăila, Cluj, Costinești, Giurgiu, Hunedoara, Olt, Teleorman, Neamț, Sălaj și București), doar sediul central având încă obligația de a-și menține activitatea de agenție de turism.
Din datele făcute publice de fosta AVAS, acum AAAS, în 2008 societatea deținea încă 17 terenuri cu suprafață totală de 77.853 de metri pătrați și clădiri cu suprafață desfășurată totală de peste 109.000 de metri păstrați. Cele mai cunoscute sunt hotelul Forum din Costinești, vilele Belvedere și căsuțele de piatră din aceeași stațiune. În evaluările AVAs de la finalul lui 2008, întregul patrimoniu imobiliar al BTT era de peste 200 de milioane de lei.